Extra middelen zijn te vinden op de Franse versie van de site

 

Protocol Ventilatie RE2020

De vereisten gelinkt aan RE2020 worden er toegelicht, samen met aanvullende niet-verplichte punten. De methodologie beschrijft de voorafgaande inspectie, de functionele controles van de ventilatie-installaties en de functionele metingen van de debiet- en de drukkleppen.

Read More

Naar slimme ventilatie in middelgrote gebouwen

Het Flux50 project "Towards Smart Ventilation in Mid-sized Buildings" wil aan deze behoeften voldoen door een prestatiegerichte methode te ontwikkelen die het ontwerp van slimme ventilatiesystemen als een geheel benadert, gestuurd door prestatiebeoordeling en optimalisatie gedurende de hele levenscyclus van het systeem.

Read More

Actie Radon 2021: luchtkwaliteit, een belangrijk gezondheidsprobleem

Elk jaar in deze periode houdt het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle), in samenwerking met de Waalse provincies, het Brussels Gewest en de Duitstalige Gemeenschap, een radonactie in België. Doel van deze actie is het publiek te sensibiliseren rond de problematiek van radon en de burgers aan te moedigen het radongehalte in hun huizen te meten.

Read More

Normen-Antenne Indoor Air Quality (NA IAQ)

De Normen-Antenne Indoor Air Quality (NA IAQ), opgericht door het WTCB met steun van de Federale Overheidsdienst Economie, verspreidt informatie over normalisatie en reglementering met betrekking tot de binnenluchtkwaliteit, aan Belgische bouwbedrijven, fabrikanten van bouwmaterialen, studiebureaus en architecten.

Read More

Vlaams parlement debatteert over binnenluchtkwaliteit

Op 23 april organiseerde de verenigde commissie Welzijn en Energie van het Vlaams parlement een hoorzitting over het versterken van de investeringen in ventilatie. Twee van onze partners in het ET’Air project werden gevraagd om hierover een deskundige toelichting te geven : Marianne Stranger van VITO en Jelle Laverge van UGent ?

Read More

Belang van CO₂ monitoring van de binnenlucht – Interview met Bertrand Waucquez, burgemeester van de gemeente Kraainem.

In de aanvangsfase van de Covid pandemie beslist de burgemeester van de gemeente Kraainem aan de uitbaters van publiek toegankelijke gebouwen een CO² monitor te verdelen. Op deze manier kon het meten van het CO² gehalte in de binnenlucht een indicatie geven van de vervuilingsgraad en zo de uitbaters sensibiliseren tot de noodzaak aan extra ventilatie.

Read More

Webinar VCB Binnenluchtkwaliteit en materialen

Een slechte binnenluchtkwaliteit heeft impact op de gezondheid en comfort van de gebruikers. Al vanaf het ontwerp is het daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de materiaalkeuze. Daarom organiseert de Vlaamse Confederatie Bouw op 3 december, met steun van

Read More

Webinar ventilatie en binnenluchtkwaliteit 22.10.2020

In het kader van het Interreg ET’Air-project - Grensoverschrijdende economie & binnenluchtkwaliteit, organiseert de VCB een live webinar over ventilatie en binnenluchtkwaliteit. Slecht geventileerde ruimtes kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Deelname aan dit webinar is gratis. Klik bij interesse door naar dit artikel om u in te schrijven via via de link.

Read More

Controle van de ventilatie-installaties

Deze zomer heeft Frankrijk het principe van de verplichte controle van ventilatie-installaties in nieuwe gebouwen gevalideerd. Dit verificatiebeginsel zal worden toegepast in het kader van de milieuverordening 2020 en zal betrekking hebben op de oplevering van nieuwe woongebouwen.

Read More