Impact van de energierenovatie en bewonersactiviteiten op de concentraties van verontreinigende stoffen in woningen
In het kader van deze studie hadden de auteurs metingen verricht op bepaalde verontreinigende stoffen in zeven woningen in Zweden met name: ultrafijn stof (UFP), fijnstof (PM2,5) en zwarte koolstof / black carbon (BC).
Read MoreStudie van de prestatie-indicatoren op vlak van ventilatie in residentiële gebouwen
Een studie, uitgevoerd door onderzoekers van Cerema en CNRS en gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Building Engineering, legde zich toe op de relevante indicatoren voor de beoordeling van de prestaties op vlak van ventilatie van de binnenluchtkwaliteit (BLK) in een residentiële omgeving.
Read MoreThermisch comfort en energie-efficiëntie in een verouderend residentieel gebouw
In een studie gepubliceerd eind 2021 werd gekeken naar thermisch comfort en luchtkwaliteit. De studie betrof een woonhuis in Nieuw-Zeeland. Het probleem is toepasbaar op onze regio's want de specifieke kenmerken van de woning waarop deze studie betrekking heeft zijn de vochtigheid en de koude eigen aan een verouderend woningenbestand.
Read MoreRol van ventilatie in de slaapkamer
Een Chinese studie, gepubliceerd in het tijdschrift Building and Environment, concentreert zich op de kwaliteit van het binnenmilieu en de invloed ervan op de slaapkwaliteit van de bewoners.
Read MoreImpact van hoge buitentemperaturen op de BLK: een case study in schoolgebouwen
Er werden studies terplaatse uitgevoerd om de binnenluchtkwaliteit en de oververhittingsniveaus te beoordelen in de acht nieuw gebouwde klaslokalen van de twee nieuwe koolstofarme basisscholen, gedurende de periodes met en zonder verwarming.
Read MoreIsolatiematerialen en uitstoot van vervuilende stoffen
Dit artikel, verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift "Environmental Pollution", gaat dieper in op de constructiematerialen gebruikt voor isolatie en hun potentiële uitstotingscapaciteit van verontreinigende stoffen in de lucht.
Read MoreVergelijking van nachtventilatiestrategieën
Dit wetenschappelijk artikel behandelt nachtventilatie in publiektoegankelijke ruimtes en concentreert zich op het bepalen van de juiste strategie voor deze nachtventilatie. De auteurs vergelijken verschillende ventilatiestrategieën: uitgeschakeld, met onderbrekingen en ononderbroken.
Read MoreStudie van twee ventilatiestrategieën voor schoolgebouwen
Dit rapport presenteert twee ventilatiestrategieën door ramen in schoolgebouwen te openen.
Read MoreVoordelen van mechanische ventilatie in energie-efficiënte woningen
In een studie onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Science of the Total Environment worden energie-efficiënte (EE) woningen en de invloed van hun mechanische ventilatiesysteem op de luchtkwaliteit binnenshuis onderzocht.
Read MoreModellering van VOS-emissies van bouwmaterialen voor een gezonde conceptie van gebouwen
De studie in het tijdschrift Sustainability gebruikt deze modellen om een richtwaarde voor te stellen voor de constructie van gebouwen en hun VOS-emissies.
Read MoreGerenoveerde huizen en binnenluchtkwaliteit: meting van verschillende verontreinigende stoffen in volle winter
In deze studie wordt een inventarisatie gemaakt van luchtverontreinigende stoffen binnenshuis in gerenoveerde woningen in Roemenië.
Read MoreReview over schimmels in woningen
Onderzoekers hebben een stand van zaken opgesteld over onderzoek naar schimmelproblemen in woningen. Dit literair overzicht focust op gezondheidsrisico's en manieren om schimmelgroei te verminderen via specifieke bouwmethoden en -ontwerpen.
Read MoreRecyclage van binnenlucht is uit den boze bij covid-19
Om de beoordeling van VOS-emissies en de communicatie daarover beter te kaderen, werken experts uit tien Europese landen momenteel aan criteria om bouwproducten te classificeren op basis van hun emissies.
Read MoreBlootstelling aan luchtverontreinigende stoffen in scholen met en zonder gemelde problemen rond binnenluchtkwaliteit
Met de huidige meettechnieken voor verontreinigende stoffen is het vaak moeilijk om de exacte oorzaken van ongemakken verbonden aan de binnenluchtkwaliteit vast te stellen. Deze studie in 6 Finse scholen had tot doel te onderzoeken welke BLK-problemen de meest waarschijnlijke oorzaken van ongemak en klachten voor de bewoners waren.
Read MoreBeheer van gezondheidsrisico’s in gebouwen: een kwestie van milieuvriendelijke materialen
De juiste keuze van bouwmaterialen is essentieel om zowel de energieprestaties van gebouwen te optimaliseren, als een goede binnenluchtkwaliteit te garanderen, en zo de gezondheid van de bewoners veilig te stellen. ET'Air stelt u een synthese voor van het belang van ecologische materialen voor milieu en gezondheid, alsook de Europese werkzaamheden op vlak van regelgeving voor de uitstoot van verontreinigende stoffen door bouwproducten.
Read MoreEnergierenovatie en risico’s verbonden aan de kwaliteit van het binnenmilieu
Uit dit literatuuroverzicht blijkt dat de begrippen gezondheid en comfort nog steeds weinig bestudeerd worden, hoewel de bewijzen ten voordele van de gezondheidseffecten van een energierenovatie zich opstapelen.
Read MoreGezondheid van kinderen: gevolgen van luchtverontreiniging binnenshuis, fysieke- en comfort parameters
Deze Europese studie behandelt de gezondheidseffecten van verschillende vervuilende stoffen in de binnenlucht en analyseert de invloed van verschillende fysieke- en comfort parameters. Het artikel benadrukt de voordelen van ventilatie bij de beheersing van de gezondheidseffecten van vervuilende stoffen bij kinderen.
Read MoreFiltratieprestaties van ventilatiesystemen in reële omstandigheden in stedelijke omgevingen
De studie uitgevoerd door het WTCB geeft details over de prestaties in reële omstandigheden van luchtfilters van ventilatiesystemen in stedelijke omgevingen en hun evolutie in de tijd. Deze studie laat toe de rol van de ventilatie en haar filtratie bij de verspreiding van verontreinigende stoffen uit de buitenlucht in de woonzone beter te begrijpen.
Read MoreMilieuvriendelijke materialen én de beperking van de impact op milieu en gezondheid
Deze studie wijst op het belang van de keuze voor materialen uit biocomposiet eerder dan conventionele materialen, vanuit het oogpunt milieu en gezondheid.
Read MoreMeetcampagnes voor binnenluchtkwaliteit in gebouwen met biogebaseerde materialen in de Grand Est
De keuze van de materialen heeft een reële invloed op de kwaliteit van de binnenlucht. Deze studie beschrijft de invloed van biogebaseerde materialen op de BLK.
Read MoreMeercriteria-evaluatie van milieuvriendelijke isolatiematerialen
Deze studie beoordeelt isolatiematerialen aan de hand van verschillende criteria, waaronder hun toxiciteit. Ze geeft de voordelen aan van het gebruik van gerecycleerde en natuurlijke isolatiematerialen op vlak van gezondheid en milieu, en kan professionals dus helpen in de oriëntatie van hun keuze.
Read MoreMaterialen met lage emissie & BLK in residentiële gebouwen: welke kosten voor welke voordelen?
Onderzoekers evalueerden de kosten-batenverhouding van twee verschillende scenario's: het gebruik van laag emitterende materialen of het gebruik van meer verontreinigende materialen en de plaatsing van een geschikt ventilatiesysteem. Volgens hun analyses zouden de initiële kosten van laag emitterende materialen worden gecompenseerd door de energiebesparingen als gevolg van de vermindering van de vereiste luchtverversingsgraad. Deze bevinding moet echter worden genuanceerd volgens de klimatologische omstandigheden die een hogere luchtverversing kunnen vereisen om thermisch comfort te garanderen.
Read MoreCriteria voor de beoordeling van de kwaliteit van het binnenklimaat in energiezuinige gebouwen: kantoren en hotels
De auteurs bestuderen de beoordelingscriteria van 40 attesten voor energiezuinige gebouwen.
Read MoreDe meting van formaldehydeconcentraties in een energiezuinige school
Deze studie stelt de binnenluchtkwaliteit in energiezuinige gebouwen ter discussie.
Read MoreBeoordeling van radongevoeligheid in een energiezuinige school in Portugal
nderzoekers hebben in het voorjaar van 2018 gedurende een maand radonconcentraties gemeten in een energiezuinige Portugese school.
Read MoreDe kwaliteit van het binnenklimaat in woningen die door ouderen worden bewoond
Deze studie bekijkt de binnenluchtkwaliteit in de woningen van ouderen in Spanje.
Read MoreVentilatie, binnenluchtkwaliteit en thermisch comfort in een gebouw met passieve zonne-energie
De studie richtte zich op een Portugese bibliotheek die zonnestralen gebruikt als energiebron.
Read MoreBinnenluchtkwaliteit, energieverbruik, comfort en gezondheid in energie-efficiënte gebouwen in Zwitserland
Deze studie onderzoekt de binnenluchtkwaliteit in nieuwbouw en gerenoveerde energiezuinige gebouwen in Zwitserland.
Read MorePolyurethaan en de kwaliteit van het binnenklimaat
Deze studie onderzoekt de impact op de kwaliteit van het binnenklimaat (KBK) van isolatiematerialen en huishoudelijke producten die polyurethaan bevatten.
Read MoreEnergie-efficiëntie op vlak van huisvesting en gezondheid: een studie van het aantal ziekenhuisopnames in Engeland
Deze studie toont aan dat acties ondernomen ter bevordering van de energie-efficiëntie van gebouwen negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de mens.
Read MoreAsbest herkenning en behandeling
Met deze nationale sensibiliserings- en preventiecampagne Wees alert voor asbest willen Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s en Constructiv, dienstverlenende organisatie van en voor de bouwsector, je bewustmaken van de risico’s die blootstelling aan asbestvezels met zich meebrengt. Tegelijk willen
Read MoreBescherming tegen vocht in gebouwen: Waterbuffercapaciteit van gewone materialen
Deze studie biedt een globale benadering aan van een reeks materialen en hun vermogen vochtigheid te bufferen.
Read MoreEen model om emissies van formaldehyde op lange termijn te voorspellen via producten in houtcomposiet
Deze studie is een eerste poging om bij de modelberekening van emissies rekening te houden met de chemische reacties van materialen en hun invloed op formaldehyde-emissies op lange termijn.
Read MorePrestaties op vlak van verwijdering van formaldehyde via plafondtegels gebruikt als passieve absorberende panelen
Plafondtegels, gebruikt als passieve absorberende panelen, kunnen in reële woonomstandigheden formaldehydeconcentraties verminderen.
Read MoreFeedback over de voordelen op vlak van energieverbruik, gezondheid en comfort na de renovatie van een HVAC-installatie
Gemoderniseerd HVAC-systeem verbetert merkelijk de energieprestaties en de luchtkwaliteit binnenshuis.
Read MoreSiliciumdioxide geclassificeerd als kankerverwekkend: welke gevolgen voor de bouwsector?
Een Europese richtlijn van december 2017 heeft processen waarbij kristallijn silicastof vrijkomt geclassificeerd als kankerverwekkend.
Read More