In een studie onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Science of the Total Environment worden energie-efficiënte (EE) woningen en de invloed van hun mechanische ventilatiesysteem op de luchtkwaliteit binnenshuis onderzocht.

Gedurende één jaar observeerden de onderzoekers de binnenlucht in een steekproef van 25 woningen met goede thermische isolatie en luchtdichtheid en vergeleken die met 25 woningen die op deze punten slecht presteerden.

De eerste vaststelling die blijkt uit deze vergelijking, is dat de concentraties van verontreinigende stoffen zoals fijne deeltjes (PM10 en PM2,5), CO2 en vluchtige organische stoffen (VOS) het laagst zijn in de EE-woningen met mechanische ventilatie met warmteterugwinning. De binnentemperatuur en de vochtigheidsgraad zijn parameters die in dit soort woningen het hele jaar door genieten van een constante waarde.

Deze betere binnenluchtkwaliteit wordt in deze studie geassocieerd met een betere gezondheid. Zo zijn de bewoners van EE-woningen met mechanische ventilatie minder onderhevig aan bepaalde gezondheidsproblemen, zoals rhinitis of atopische dermatitis. Bepaalde ongemakken, zoals vermoeide ogen of een droge huid, die vaak meer voorkomen in EE-woningen, werden in beide steekproeven in dezelfde mate waargenomen. Tenslotte komt in de vergelijking ook een betere slaapkwaliteit naar voor in EE-woningen.

De auteurs van de studie besluiten met de opmerking dat verder werk (grotere steekproefomvang, andere geografische locatie) nodig is om deze resultaten te bevestigen, maar dat dit artikel aantoont dat een mechanisch ventilatiesysteem in een energie-efficiënte woning gepaard gaat met de instandhouding van een goede luchtkwaliteit en mogelijke gezondheidsvoordelen voor de bewoners.

Referenties: Lim A-Y., Yoon M., Kim E-Y., et al, 2021: Effects of mechanical ventilation on indoor air quality and occupant health status in energy-efficient homes: A longitudinal field study [Online] Science of the Total Environment, vol.785 https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.147324

Voordelen van mechanische ventilatie in energie-efficiënte woningen

Je zou ook interesse kunnen hebben in