Na de feestelijkheden naar aanleiding van het eindejaar is het een vaste gewoonte elkaar een gelukkig nieuw jaar, en vooral… een goede gezondheid toe te wensen.

Stoppen met roken, sporten, 5 vruchten en groenten per dag eten… het maakt allemaal deel uit van de hitparade der goede voornemens die we bij elk jaarbegin maken om  onze gezondheid tijdens de 12 komende jaren te behouden of te verbeteren.

En daar horen we dan sinds enige tijd dat onze leefruimtes (woningen, scholen, kinderdagverblijven…) ook een invloed  hebben op onze gezondheidstoestand.

Een nieuwe uitdaging terwijl we het al zo moeilijk hebben om ons te houden aan onze goede traditionele voornemens !

In theorie lijkt de vergelijking eenvoudig: hoe meer positieve « determinanten » we verzamelen, hoe meer kans we zullen hebben om in goede gezondheid te verkeren. Maar hoe moet men daarvoor in de praktijk te werk gaan?

Van een traditionele nieuwjaarsgewoonte gaan we naar een oud spreekwoord : beter voorkomen dan genezen. Laat ons dus beginnen met de ontwikkeling van een bouw- en renovatiemarkt van gezonde gebouwen die binnenluchtkwaliteitseisen incalculeren.

Dit is precies het doel van het Interregionaal project ET’Air « Grensoverschrijdende Economie en Binnenluchtkwaliteit ». Het beoogt de ontwikkeling van de twee takken van de gezonde bouwmarkt (het aanbod en de vraag) : de creatie van een grensoverschrijdend opleidingsaanbod “binnenluchtkwaliteit” dat zich richt tot deskundigen en toekomstige professionals van de bouwsector en het stimuleren van de vraag vanwege private en publieke bouwheren naar gezonde gebouwen.

Hierbij wensen we u in december alvast mooie projecten van gezonde gebouwen onder de kerstboom  !

Een gelukkig 2020 en een goede gezondheid… in de gebouwen!

Je zou ook interesse kunnen hebben in