De Covid-19 crisis dwingt de Belgische en Franse regering tot actie om het risico op besmetting in publieke ruimtes tot een minimum te beperken.

Zo voerde België in de zomer van 2021 een uitgebreide verplichting in om een ventilatiesysteem te voorzien in verschillende publiektoegankelijke instellingen. Naast de horeca en sportzalen moeten nu ook infrastructuren voor evenementen en sport en zorginstellingen een ventilatiesysteem hebben om publiek te mogen ontvangen. Dit besluit van het Overlegcomité gaat samen met de aanbeveling CO2-sensoren te gebruiken om een degelijke ventilatie van een zaal te verzekeren. Ook het nieuwe schooljaar heeft aan beide zijden van de grens een aantal vragen doen rijzen.

In Frankrijk bijvoorbeeld kozen verschillende gemeentebesturen voor de uitrusting van hun schoollokalen met CO2-sensoren, een klein aantal onder hen voorzag de lokalen van luchtzuiveraars. Het Ministerie van Onderwijs legt geen apparatuur op maar beveelt CO2-sensoren aan naast goede ventilatiepraktijken. Het Ministerie beveelt geen luchtzuiveringsapparaten aan en volgt daarin het advies terzake van de Hoge Raad voor de Volksgezondheid.

Referenties:
https://www.lecho.be/dossiers/coronavirus/la-ventilation-bientot-obligatoire-dans-de-nouveaux-secteurs/10320907.html https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/rentree-scolaire-les-ecoles-s-equipent-de-capteurs-de-co2-pour-lutter-contre-le-covid-19_4748393.html

Ventilatie- en CO2-sensoren in openbare gebouwen in Frankrijk en België

Je zou ook interesse kunnen hebben in