Onderzoekers hebben een stand van zaken opgesteld over onderzoek naar schimmelproblemen in woningen. Dit literair overzicht focust op de middelen om schimmelgroei te verminderen via specifieke bouwmethoden en -ontwerpen.

Schimmels komen vaker voor in warme en vochtige huizen. Via afgifte van sporen in de binnenomgeving is deze vervuiling oorzaak van de ontwikkeling van verschillende pathologieën zoals kinderastma. De huidige normen op vlak van energieprestaties in de woningbouw kunnen de ontwikkeling van schimmels bevorderen. De behoefte om de warmte in de woning te houden en hierdoor soms de ventilatie en de vochtafvoer te verwaarlozen, bevordert immers schimmelvorming.

De auteurs van de studie vergelijken zo verschillende bouwnormen over de wereld. Thermisch comfort en gezondheid zijn hierbij doorgaans de belangrijkste doelstellingen. Toch stellen de onderzoekers dat deze normen vandaag niet voldoende effectief rekening houden met de verschillende risico’s van schimmelvorming in gesloten woningen. Hoewel de gezondheid van de bewoners de prioriteit van veel normen blijft, worden de gezondheidsrisico’s door blootstelling aan schimmels in deze richtlijnen nog steeds onderschat.
De studie eindigt met een pleidooi voor een betere beschouwing van het risico op vocht- en schimmelvorming in het ontwerp en de bouwtechnieken van woningen. Er wordt een samenwerking voorgesteld tussen disciplines zoals epidemiologie, bouwkunde, biologisch en moleculair onderzoek om rond dit probleem vooruitgang te boeken.

Referenties: Du C., Li B., Yu W., 2020 : Indoor mould exposure: Characteristics, influences and corresponding associations with built environment—A review [Online] Journal of Building Engineering
https://doi.org/10.1016/j.jobe.2020.101983

Review over schimmels in woningen

Je zou ook interesse kunnen hebben in