Gezien het verbruik in bestaande gebouwen zijn betere energieprestaties een gemeenschappelijke doelstelling. Daarnaast heeft het belang van thermisch comfort en van de blootstelling aan luchtvervuiling steeds meer de aandacht gevestigd op gezondheid van de bewoners, duurzame productiviteit en duurzame ontwikkeling. Verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) hebben een belangrijke rol in het energieverbruik van gebouwen en zijn strik verbonden met de kwaliteit van het binnenklimaat.

In deze studie werd het energieverbruik en de kwaliteit van het binnenklimaat van een commercieel kantoorgebouw met een verbeterd HVAC-systeem onderzocht. De renovatie omvatte de toevoeging van sensoren, een ontvochtigingssysteem van de buitenlucht en een systeem voor deeltjesfiltratie. De gegevens in verband met het energieverbruik werden vóór en na de renovatie verzameld. Tijdens de winter en de zomer werden er metingen ter plaatse uitgevoerd om het thermisch comfort en de blootstelling aan vervuilende stoffen binnen te beoordelen. Tijdens de zomer werd een experiment uitgevoerd om de voordelen van het filtratiesysteem te evalueren op vlak van blootstelling aan stofdeeltjes in de omgeving.

Met de combinatie van al deze maatregelen konden de onderzoekers vaststellen dat het verbeterd HVAC-systeem het energieverbruik met 50% verminderd had, met behoud van een algemeen aanvaard thermisch comfort binnen. Het niveau van zwevende deeltjes binnenshuis bleef meestal binnen de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het geïntegreerde filtratiesysteem verminderde de infiltratie van deeltjes uit de buitenlucht met 30% tot 60 % in vergelijking met de filter die vóór de renovatie werd gebruikt. De modernisering van het HVAC-systeem liet betere energieprestaties toe en een betere luchtkwaliteit binnenshuis.

Referenties : Che W. W., Tso C. Y., Sun L, Danny Y. K., Lee H., Chao C. Y. H., Lau A. K. H. Energy consumption, indoor thermal comfort and air quality in a commercial office with retrofitted heat, ventilation and air conditioning (HVAC) system. Energy and Buildings, 2019.

Feedback over de voordelen op vlak van energieverbruik, gezondheid en comfort na de renovatie van een HVAC-installatie

Je zou ook interesse kunnen hebben in