Een studie, uitgevoerd door onderzoekers van Cerema en CNRS en gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Building Engineering, legde zich toe op de relevante indicatoren voor de beoordeling van de prestaties op vlak van ventilatie van de binnenluchtkwaliteit (BLK) in een residentiële omgeving.
De tot dusver algemeen gebruikte indicatoren tijdens onderzoek zijn CO2 en vochtigheid. Op basis van de normen, de wetenschappelijke literatuur, de regelgeving van verschillende Europese landen en de hulpbronnen van het AIVC hebben de auteurs van de studie geprobeerd het aantal indicatoren verder op te voeren om geen enkele parameter te verwaarlozen.

Op basis van vier parameters (vochtigheid, CO2, fijnstof PM2,5 en formaldehyde) hebben zij vijf relevante indicatoren geïdentificeerd:
– de maximale cumulatieve blootstelling aan kooldioxide (CO2) boven de 1.000 ppm ;
– de maximale cumulatieve blootstelling van de bewoners aan formaldehyde (HCHO) en fijnstof (PM2,5);
– het maximum tijdspercentage met een relatieve vochtigheid (RV) van meer dan 70% (risico op condensatie);
– het maximum tijdspercentage met een RV buiten een bereik van 30-70% (gezondheidsrisico).

De auteurs rechtvaardigen de keuze van deze indicatoren met de voorstelling van een methode waarbij ze worden gebruikt om drie verschillende ventilatiestrategieën in een energiezuinig residentieel gebouw te vergelijken. Uit deze vergelijking bleek dat in dit geval een gebalanceerd ventilatiesysteem met constante luchtstroom efficiënter was voor de BLK en dat het in aanmerking nemen van andere parameters behalve CO2 en vochtigheid voor deze doelstelling gerechtvaardigd was.

Referenties:
Poirier B., Guyot G., Woloszyn H., et al. 2021: Development of an assessment methodology for IAQ ventilation performance in residential buildings : An investigation of relevant performance indicators [Online] Journal of Building Engineering, vol.43
https://doi.org/10.1016/j.jobe.2021.103140

Studie van de prestatie-indicatoren op vlak van ventilatie in residentiële gebouwen

Je zou ook interesse kunnen hebben in