De beurs Batireno en Energie&Habitat vond plaats van 16 tot 18 en van 22 tot 24 oktober 2021 in Namur Expo.
Op zondag 24 oktober nam ET’Air-project deel met de organisatie van een conferentiedag rond Binnenluchtkwaliteit . Er werden 6 conferenties gegeven, waarvan de samenvattingen hieronder zijn samengebracht.

1) Het juiste ventilatiesysteem kiezen door Salvatore Vona (UMONS)
Na een voorstelling van het ET’Air-project en de instrumenten die het heeft ontwikkeld, gaf Salvatore Vona een overzicht van de stand van zaken over de kennis en de problemen op vlak van BLK. Vervolgens ging hij in op het onderwerp luchtverversing, waarbij hij de verschillende ventilatiesystemen, hun werking en hun voor- en nadelen voorstelde. Ook de minimumdebieten, de keuze van luchtfilters en het onderhoud van ventilatiesystemen kwamen aan bod.
Presentatie: https://etair.eu/wp-content/uploads/2021/11/ETAIR_Namur_2021.pptx.pdf

2) Hoe kan men de energierekening met 70% verlagen door van binnenuit te renoveren ? Door Charlotte de Bellefroid (IsoHemp)
Charlotte de Bellefroid ging tijdens deze conferentie dieper in op de kwaliteiten van hennep en kalk voor isolatie. Kenmerken van IsoHemp hennepblokken, een combinatie van hennep en kalk werden toegelicht, zoals thermische inertie, vochtbeheer, akoestische isolatie, brandwerendheid en milieukwaliteit,. Ook concrete voorbeelden van het gebruik van de blokken als isolatie binnen, buiten en anders kwamen aan bod.
Presentatie: https://etair.eu/wp-content/uploads/2021/11/Pr%C3%A9sentation-IsoHemp.pdf

3) Kalk: een vergeten materiaal, maar meer dan ooit relevant door Ivo Segers (ARTE CONSTRUCTO)
Na een uiteenzetting over de historische context rond het gebruik van kalk, stelde Ivo Segers de twee soorten kalk voor. De technische eigenschappen van dit materiaal zijn: lage weerstand aan compressie, hoge flexibiliteit, trage verharding, grote porositeit. Dankzij deze eigenschappen is het materiaal flexibel zonder aan sterkte in te boeten en open voor waterdamp, wat de kwaliteit van de binnenlucht verbetert. Kalk kan worden gebruikt voor vloeren, binnen- en buitenmuren.

4) Het belang van de binnenluchtkwaliteit begrijpen is de sleutel tot de combinatie van comfort en gezondheid in huis! door Louis Cony (UGent)
Louis Cony sprak meer in het algemeen over de luchtkwaliteit binnenshuis en illustreerde dit met enkele cijfers. Over dit onderwerp stelde hij ook enkele interessante studies voor: studies van VITO over de BLK in scholen, een studie over de verspreiding van ziektes via de binnenlucht in scholen, enz. Hij besprak ook de verspreiding van COVID-19 binnen.
Qua comfort en BLK, werd de invloed van verwarming op VOS-emissies beschreven aan de hand van grafieken die de meetresultaten weergaven.
Tot slot werden de gidsen voor goede praktijken van ET’Air, momenteel in voorbereiding, kort toegelicht.
Presentatie: https://etair.eu/wp-content/uploads/2021/11/CONF4-24.10-batireno.pptx

5) Natuurlijke isolatie in combinatie met leemmaterialen door Annette Müllender (Claytec)
Na hennep en kalk besprak Annette Müllender de eigenschappen van leem. Leem is een materiaal dat in verschillende kleuren bestaat en voor verschillende toepassingen kan worden gebruikt. Het draagt bij tot de verbetering van de binnenluchtkwaliteit door zijn thermische inertie en vochtregulerende eigenschappen. Er werden concrete voorbeelden gegeven over het gebruik van leem.
Presentatie: https://etair.eu/wp-content/uploads/2021/11/BatiReno2021_DRUWID.pdf

6) Bouw/renovatiewerken… En de gezondheid? door Etienne Delooz (Espace Environnement)
Denken aan de gezondheid van de toekomstige bewoners van een gebouw en tegelijk aan het gebruik van materialen en methoden die een goede binnenluchtkwaliteit waarborgen, moet samengaan met de bescherming van de gezondheid van de mensen die op de bouwplaats werkzaam zijn. Etienne Delooz ging nader in op de verontreinigende stoffen die tijdens bouw- of renovatiewerkzaamheden kunnen vrijkomen (VOS, lood, CO, radon, vochtigheid, enz.), hun bronnen, de daaraan verbonden gezondheidsrisico’s en enkele oplossingen om zich ertegen te beschermen.
Deze conferentie werd reeds gegeven in het kader van het FAI-Re project, u kan de replay bekijken via deze link: https://www.fai-re.eu/Podcast-du-Webinaire-FAI-Re-Construire-Renover-et-ma-SANTE-dans-tout-ca.html

Een terugblik op de conferentiecyclus van ET’Air tijdens de vakbeurs Batireno en Energie & Habitat

Je zou ook interesse kunnen hebben in